طرز تهیه دلمه سیب زمینی

به گزارش مجله بهسان، دلمه سیب زمینی یه غذای خونگی و ارزان با اصالت خاورمیانه ای هستش که با مواد ساده درست می شه ولی نتیجه ش حسابی خوش طعمه. تو این غذا، سیب زمینی ها رو خالی کنین و با مایه ای از گوشت، برنج، پیاز و ادویه پر کنین و بعد آروم بپزین تا هم سیب زمینی مغزپخت بشه هم مواد داخلش جا بیفته. دلمه سیب زمینی برای و یک غذای مناسب. این رو هم می تونین تو قابلمه بپزین هم داخل فر آماده ش کنین و با یه سس گوجه خوش رنگ، یه غذای کاملاً جمع وجور و دلخواه سر سفره بیارین. در این مطلب از در قراره طرز تهیه دلمه سیب زمینی رو به شما یاد بدیم.

طرز تهیه دلمه سیب زمینی

طرز تهیه دلمه سیب زمینی در یک نگاه

برای تهیه دلمه سیب زمینی بدون فر، اول برنج رو بشورین و خیس کنین، سبزی رو ریز خرد کنین و سیب زمینی ها رو پوست بگیرین و داخلشون رو خالی کنین و توی آب سرد بذارین. پیاز رو تفت بدین، گوشت رو اضافه کنین و بذارین آبش کامل کشیده بشه، بعد رب گوجه، ادویه، برنج و سبزی رو مخلوط کنین و مایه دلمه رو آماده کنین.

سیب زمینی ها رو تا سه چهارم با مایه پر کنین و فشرده داخل قابلمه بچینین، از کنار قابلمه آب بریزین و بذارین نیم پز بشن. وقتی آب کم شد حرارت رو کم کنین تا دلمه ها آروم جا بیفتن، بعد چند دقیقه استراحت بدن و در آخر دلمه سیب زمینی رو گرم سرو کنین.

شما می تونید میزان مواد اولیه، مراحل و جزئیات طرز تهیه دلمه سیب زمینی رو در ادامه مطلب بخونید.

مواد لازم برای تهیه دلمه سیب زمینی

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
سیب زمینی4 عدد بزرگ
گوشت چرخ نموده200 گرم
برنج نیم دانهنصف لیوان فرانسوی دسته دار
پیاز (برای پیاز داغ)1 عدد میانه
رب گوجه فرنگی2 قاشق غذاخوری
سبزی دلمه خرد شده (جعفری، شوید، تره و مرزه)3 قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه و فلفل سیاهبه میزان لازم
روغن سرخ کردنیبه میزان کافی
نانبرای سرو دلمه سیب زمینی

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه

مدت زمان لازم برای تهیه دلمه سیب زمینی: 60 تا 70 دقیقه

میزان کالری در هر 100 گرم دلمه سیب زمینی: حدود 155 تا 170 کیلوکالری

مراحل طرز تهیه دلمه سیب زمینی شکم پر

دلمه سیب زمینی یکی از اون غذاهای ساده و امتحان پس داده ست که با رعایت چند تا نکته کوچیک، نتیجه ش خیلی حرفه ای درمیاد. اگه مواد رو درست آماده کنین و مراحل پخت رو با حوصله جلو ببرین، دلمه ها هم ظاهر خوبی پیدا می کنن و هم طعمشون کاملاً جا میفته.

مرحله اول: سبزی و برنج رو آماده کنین

در اولین مرحله از طرز تهیه دلمه سیب زمینی، اول برنج نیم دانه رو پاک کنین، چند بار با آب سرد بشورین تا آبش شفاف بشه، بعد با آب ولرم بذارین حداقل 30 دقیقه خیس بخوره. این کار باعث میشه برنج موقع پخت نرم بشه و داخل دلمه خام نمونه.

سبزی دلمه رو تمیز کنین، بشورین و بذارین آبش کامل کشیده بشه، چون رطوبت اضافه باعث شل شدن مایه میشه. وقتی سبزی خشک شد، خیلی ریز خردش کنین تا هم خوب با مواد مخلوط بشه هم بافت یکنواختی به مایه بده.

شما می تونید انواع برنج رو به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله دوم: سیب زمینی ها رو اصولی آماده کنین

سیب زمینی ها رو پوست بگیرین و بالا و پایینشون رو صاف کنین تا توی قابلمه ثابت وایسن. با قاشق یا ابزار مخصوص، داخل سیب زمینی ها رو خالی کنین و دیواره ها رو نه خیلی نازک بگیرین نه خیلی ضخیم، چون دیواره نازک وا میره و دیواره ضخیم دیر میپزه. بعد از خالی کردن، سیب زمینی ها رو داخل آب سرد بذارین تا هم رنگشون تیره نشه هم نشاسته اضافی شون گرفته بشه و بافت نرم تری بعد از پخت داشته باشن.

مرحله سوم: پیاز رو تفت بدین

حالا پیاز داغ () دلمه رو درست کنید. پیاز رو ریز خرد کنین و با میزان مناسبی روغن روی حرارت میانه تفت بدین. هم بزنین و زمان بدین تا پیاز کاملاً نرم بشه و بعد کم کم رنگ طلایی ملایم بگیره. وقتی پیاز سبک شد، زردچوبه و فلفل سیاه رو اضافه کنین و چند لحظه تفت بدین تا عطر ادویه ها آزاد بشه و طعم خامشون باقی نمونه.

شما می تونید روغن، پیاز داغ آماده، نمک و فلفل سیاه رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله چهارم: گوشت چرخ نموده رو اضافه کنین و کاملاً بپزین

گوشت چرخ نموده رو به مخلوط پیاز اضافه کنین و با پشت قاشق خوب بازش کنین تا دونه دونه بشه و گلوله نشه. تفت دادن رو ادامه بدین تا رنگ گوشت کاملاً تغییر کنه و هیچ قسمت صورتی باقی نمونه. حتماً صبر کنین تا آب گوشت کاملاً کشیده بشه، چون اگه رطوبت توی مایه بمونه، هم موقع پر کردن سیب زمینی دردسر ایجاد میکنه هم طعم دلمه آبکی میشه.

شما می تونید گوشت چرخ نموده رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله پنجم: رب گوجه فرنگی رو تفت بدین

رب گوجه رو وسط تابه باز کنین و چند دقیقه بدون مخلوط کردن با گوشت تفت بدین تا رنگش تیره تر و براق بشه. بعد رب رو با بقیه مواد مخلوط کنین و دوباره کمی تفت بدین. این کار یاری میکنه بوی خام رب کاملاً گرفته بشه و رنگ نهایی دلمه ها خوشرنگ و اشتهابر انگیز دربیاد.

شما می تونید رب گوجه فرنگی رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله ششم: برنج، سبزی و نمک رو اضافه کنین و مایه دلمه رو آماده کنین

در ادامه طرز تهیه دلمه سیب زمینی شکم پر بدون فر، برنج خیس خورده رو آبکش کنین و همراه با سبزی خردشده به تابه اضافه کنین. مواد رو خوب هم بزنین تا برنج و سبزی به صورت یکنواخت پخش بشن. نمک رو توی این مرحله اضافه کنین و مزه کنین؛ مایه باید کمی پرنمک تر از حالت عادی باشه، چون سیب زمینی بخش زیادی از طعم رو تا زمان پخت به خودش میگیره.

مرحله هفتم: سیب زمینی ها رو پر کنین و بچینین

سیب زمینی ها رو از آب دربیارین و خشک کنین. مایه دلمه رو داخل هر سیب زمینی بریزین، ولی بیشتر از سه چهارم حجمش رو پر نکنین چون برنج موقع پخت باز میشه. مواد رو خیلی فشرده نکنین تا وسط دلمه خفه نشه. بعد سیب زمینی ها رو کنار هم و فشرده داخل قابلمه بچینین تا موقع پخت تکون نخورن.

مرحله هشتم: آب اضافه کنین و اجازه بدین دلمه ها آروم نیم پز بشن

آب رو از کنار قابلمه اضافه کنین به طوری که فقط نصف ارتفاع سیب زمینی ها رو بگیره. در قابلمه رو بذارین و حرارت رو میانه کنین تا آب به جوش بیاد. توی این مرحله بخار و رطوبت یاری میکنه برنج آغاز به پخت کنه و سیب زمینی ها نرم بشن بدون اینکه وا برن.

مرحله نهم: حرارت رو کم کنین و زمان بدین تا دلمه سیب زمینی شکم پر جا بیفته

وقتی آب به جوش اومد و میزانش کمتر شد، شعله رو کم کنین و بذارین دلمه ها با حرارت ملایم بپزن. حدود 30 تا 40 دقیقه زمان بدین تا سیب زمینی کاملاً نرم بشه و مایه داخلش مزه ها رو جذب کنه. توی این مدت در قابلمه رو زیاد برندارین تا بخار خارج نشه و پخت یکنواخت انجام بشه.

مرحله دهم: دلمه سیب زمینی رو استراحت بدین تا خودشون رو بگیرن

بعد از اینکه آب قابلمه تقریباً کشیده شد، شعله رو خاموش کنین و در قابلمه رو همون طور بسته نگه دارین. حدود 5 تا 7 دقیقه زمان بدین تا بخار داخل قابلمه بخوابه و دلمه ها سفت تر بشن، این کار یاری میکنه موقع کشیدن از هم نپاشن.

مرحله آخر: دلمه سیب زمینی رو سرو کنین

دلمه ها رو با احتیاط داخل ظرف بچینین و اگه دوست دارین کمی از آب غلیظ ته قابلمه هم روشون بدین. دلمه سیب زمینی رو به صورت گرم و با نان سرو کنین تا طعم لذیذش حسابی زیر زبون بیاد، نوش جان!

شما می تونید انواع نان رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

روش های دیگر طرز تهیه دلمه سیب زمینی

دلمه سیب زمینی رو می تونین متناسب با سلیقه و ذائقه خودتون به روش های مختلفی درست کنین. پایه کار توی همه این روش ها شبیه همونه، فقط نوع مواد داخل یا شیوه پخت تغییر می کنه و هر کدوم طعم و بافت متفاوتی به دلمه میده.

طرز تهیه دلمه سیب زمینی با مرغ

توی این روش، به جای گوشت چرخ نموده از سینه مرغ استفاده کنین. مرغ رو خیلی ریز خرد کنین یا چرخ کنین، بعد دقیقاً مثل مرحله اصلی با پیاز و ادویه تفتش بدین تا کاملاً بپزه و آبش کشیده بشه. ادامه کار مثل روش اصلیه، فقط چون مرغ زودتر می پزه، مایه سبک تر میشه و زمان جا افتادن دلمه یه میزان کمتر میشه. طعم نهایی دلمه هم لطیف تر و ملایم تر از مدل گوشتی درمیاد.

طرز تهیه دلمه سیب زمینی با پنیر پیتزا

برای این مدل، مواد پایه رو مثل روش اصلی آماده کنین، با این تفاوت که میزان گوشت رو کمتر کنین یا حتی کامل حذفش کنین. بعد از اینکه مایه دلمه آماده شد و کمی از حرارت افتاد، پنیر پیتزا رو بهش اضافه کنین و مخلوط کنین. موقع پخت، پنیر آب میشه و داخل سیب زمینی ها حالت کشدار و خامه ای ایجاد می کنه. بهتره توی این روش آب کمتری داخل قابلمه بریزین تا دلمه بیش از حد شل نشه.

طرز تهیه دلمه سیب زمینی با برنج و لپه

برای این روش، لپه رو از چند ساعت قبل بشورین و خیس کنین و بعد نیم پز کنین. مایه دلمه رو مثل روش اصلی آماده کنین، ولی لپه نیم پز رو همراه با برنج به مواد اضافه کنین و خوب مخلوط کنین. ادامه مراحل دقیقاً مثل دلمه اصلی انجام میشه، فقط زمان پخت ممکنه کمی بیشتر بشه تا لپه کاملاً نرم بشه و طعمش به خورد مواد بره.

طرز تهیه دلمه سیب زمینی ساده

این مدل برای وقتی مناسبه که بخواین یه دلمه سبک و مالی داشته باشین. گوشت رو حذف کنین و مایه داخل رو فقط با پیاز، برنج، سبزی و ادویه آماده کنین. بقیه مراحل درست مثل روش اصلیه، اما چون گوشت نداره، طعم سبزی ها بیشتر خودش رو نشون میده و دلمه زودتر هم جا می افته.

طرز تهیه دلمه سیب زمینی آبپز

توی این روش، سیب زمینی ها رو درسته و با پوست توی آب و کمی نمک آبپز کنین، طوری که مغزشون بپزه ولی له نشن. بعد از خنک شدن، پوستشون رو بگیرین و با قاشق یا ابزار مناسب داخل سیب زمینی ها رو خیلی آروم خالی کنین تا دیواره ها سالم بمونه. حالا مایه دلمه ای که از قبل کاملاً پخته و جاافتاده آماده کردین رو داخل سیب زمینی ها پر کنین.

در ادامه، سیب زمینی های پرشده رو داخل قابلمه یا تابه بچینین، میزان خیلی کم آب یا سس رقیق گوجه اضافه کنین و فقط 15 تا 20 دقیقه روی حرارت ملایم بذارین تا طعم ها به خورد سیب زمینی بره. نتیجه نهایی بافت نرم تر، ظاهر تمیزتر و دلمه ایه که تمرکز اصلیش روی مایه داخله، نه روی پخت دوباره سیب زمینی.

نکات مهم در طرز تهیه دلمه سیب زمینی

  • برای خوش طعم شدن دلمه سیب زمینی، بهتره سیب زمینی هایی رو انتخاب کنین که میزان نسبتاً درشت و شکل یکدست داشته باشن.
  • بعد از خالی کردن سیب زمینی ها، حتماً داخلشون رو خیلی نازک نکنین؛ باقی موندن یه لایه مناسب از گوشت سیب زمینی باعث میشه دلمه ها موقع پخت وا نرن و هم زمان با مایه داخل، له نشن.
  • مایه دلمه باید قبل از پر کردن سیب زمینی ها کاملاً مزه دار و نیم پز باشه، چون سیب زمینی زمان زیادی برای پخت دوباره نداره و اگه مواد خام باشن، بعد از پخت هم طعم خامی میدن.
  • اضافه کردن گوجه تازه خردشده یا سس گوجه رقیق به آب دلمه، توی طرز تهیه دلمه سیب زمینی و گوجه باعث میشه هم طعم ملایم تری ایجاد بشه و هم سیب زمینی ها موقع پخت خشک نشن و بافت نرمی داشته باشن.
  • برای اینکه عطر سبزی ها توی دلمه کاملاً محسوس باشه، سبزی دلمه رو نه خیلی ریز و نه خیلی درشت خرد کنین و حتماً قبل از اضافه کردن به مایه، آب اضافیش رو بگیرین تا دلمه شل نشه.
  • اگه به طعم های متنوع علاقه دارین، می تونین بخشی از مایه رو داخل فلفل دلمه ای بریزین و هم زمان با سیب زمینی بپزین؛ توی طرز تهیه دلمه سیب زمینی و فلفل دلمه ای این ترکیب باعث میشه طعم مایه دلمه عمیق تر و عطر غذا قوی تر بشه.
  • تنظیم میزان ادویه خیلی مهمه، چون سیب زمینی ذاتاً طعم خنثی داره و اگه ادویه کم باشه، مزه دلمه بی روح میشه.
  • اگه دوست دارین دلمه شما رنگ و لعاب بیشتری داشته باشه، می تونین چند برش بادمجان سرخ شده یا نیم پز کنار دلمه ها بچینین؛ توی طرز تهیه دلمه سیب زمینی و بادمجان این کار باعث میشه هم طعم غذا غنی تر بشه و هم سس بهتری ته قابلمه جمع بشه.
  • چیدن سیب زمینی های پرشده توی قابلمه باید کاملاً فشرده و منظم باشه، چون فضای خالی باعث حرکت دلمه ها و باز شدن دهانه شون موقع جوش خوردن میشه.
  • حرارت پخت رو از ابتدا ملایم انتخاب کنین و اجازه بدین دلمه ها آروم بجوشن، چون جوش شدید هم سیب زمینی ها رو ترک میده و هم باعث شفته شدن بافت مایه داخل میشه.
  • در طول پخت احتیاجی به هم زدن نیست، فقط هر از گاهی قابلمه رو آروم بچرخونین تا سس به همه دلمه ها برسه و طعم ها یکنواخت پخش بشه.
  • بعد از خاموش کردن حرارت، بذارین دلمه سیب زمینی دست کم 10 دقیقه توی قابلمه بمونه، چون این زمان استراحت باعث میشه مواد خودشون رو بگیرن و موقع سرو، دلمه ها خوش فرم تر و خوش طعم تر باشن.

فوت و فن های خوشمزه شدن دلمه سیب زمینی

دلمه سیب زمینی چرا موقع پخت وا میره؟

اگه دیواره سیب زمینی موقع خالی کردن خیلی نازک شده باشه یا مایه داخل بیش از حد شل باشه، احتمال وا رفتن دلمه زیاده. بعلاوه جوش شدید آب باعث باز شدن دهانه سیب زمینی میشه، پس حرارت ملایم نقش مهمی توی حفظ شکل دلمه داره.

چطور بفهمیم دلمه سیب زمینی کاملاً پخته و آماده سروه؟

وقتی نوک چاقو یا سیخ به راحتی وارد سیب زمینی بشه و برنج داخل مایه هم کاملاً نرم شده باشه، دلمه پخته شده. در این حالت سس هم باید کمی غلیظ شده باشه و بوی خامی از مواد به مشام نرسه.

میشه دلمه سیب زمینی رو بدون گوشت درست کرد و خوش طعم دربیاد؟

بله، اگه گوشت رو حذف کنین و میزان سبزی، پیاز داغ و ادویه رو متعادل و خوش طعم تنظیم کنین، دلمه بدون گوشت هم خیلی خوشمزه میشه. اضافه کردن کمی رب یا گوجه تازه هم یاری می کنه طعم غذا کامل تر بشه.

علت شل شدن مایه داخل دلمه سیب زمینی چیه؟

شل شدن مایه معمولاً به خاطر آب اضافی پیاز، سبزی یا برنج شسته خیس خورده است. حتماً پیاز رو بعد از شستن فشار بدین، سبزی رو کاملاً آبگیری کنین و برنج رو قبل از اضافه کردن کمی خشک کنین تا بافت مایه متعادل بمونه.

دلمه سیب زمینی رو با در قابلمه بپزیم یا بدون در؟

بهتره بیشتر زمان پخت با در بسته باشه تا سیب زمینی ها مغزپخت بشن، اما 10 تا 15 دقیقه آخر می تونین در قابلمه رو نیمه باز بذارین تا بخار اضافی خارج بشه و سس کمی غلیظ تر بشه.

آیا میشه دلمه سیب زمینی رو از قبل آماده و بعداً گرم کرد؟

بله، دلمه سیب زمینی بعد از سرد شدن حالت خودش رو بهتر حفظ می کنه. برای گرم کردن، میزان کمی آب یا سس به قابلمه اضافه کنین و روی حرارت ملایم بذارین تا آروم گرم بشه و خشک نشه.

چه نوع سیب زمینی برای دلمه مناسب تره؟

سیب زمینی هایی که بافتشون سفت تر و نشاسته شون میانهه، برای دلمه انتخاب بهتری هستن چون موقع پخت شکلشون رو حفظ می کنن. سیب زمینی های خیلی آردی زود ترک می خورن و برای این غذا مناسب نیستن.

منبع: افق کوروش
انتشار: 23 آذر 1404 بروزرسانی: 23 آذر 1404 گردآورنده: behsanshop.ir شناسه مطلب: 2467

به "طرز تهیه دلمه سیب زمینی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه دلمه سیب زمینی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید